מדי פעם חוזרת ועולה השאלה האם מתאמן צריך לקחת תוספי חלבון, ואנסה לעבור על הנקודות החשובות ולעשות סדר בנושא…
נתחיל מההתחלה – מה זה אבקת חלבון וגיינר?
אבקת חלבון היא תוסף תזונה והיא מכילה אחוז גבוה של חלבון – אב המזון שדרוש לנו לבניית מסת שריר בין היתר.
גיינר הוא בדרך כלל שילוב של חלבון ופחמימה ביחסים שונים – החל מ-1:1 (על כל גרם חלבון מקבלים גם גרם פחמימה) עד ל-1:9 (על כל גרם חלבון יש 9 גרם פחמימה במוצר).
מה האבקות האלה לא עושות?
תוספי התזונה האלה הם לא אבקות קסם – אבקת החלבון והגיינר לא יגרמו לשרירים שלכם להתפתח בלי תזונה נכונה שמתאימה לכם ובלי אימוני כוח. אם התזונה שלכם לקויה או שאתם לא מתאמנים בדרך שתגרום לשרירים שלכם צורך לגדול, התוספים האלה לא יעזרו הרבה.
בשביל מה האבקות האלה כן טובות?
כמות החלבון המומלצת לצריכה אצל מתאמנים היא בין 1.5-2.2 גרם חלבון לק"ג משקל גוף. כלומר אדם השוקל 70 ק"ג צריך לצרוך בין 105 ל-154 גרם חלבון בכל יום. לא משימה פשוטה לכל אחד, וכאן נכנסת החשיבות של תוספי חלבון.
אם אותו אדם מתקשה לקבל מספיק חלבון מהמזון, הוא יכול לשקול לקחת תוסף חלבון – מכל מנה של אבקת חלבון מקבלים 25 גרם בערך.
גיינר כמו שציינתי מכיל גם פחמימות, ומיועד בעיקר לאנשים שצריכים גם תוספת כללית של קלוריות ליומיום.
מתאמנים שלא רגילים / לא מצליחים לאכול מספיק אוכל כדי לפתח מסת שריר יכולים להוסיף גיינר לתזונה היומית שלהם כדי להגיע לצריכת הקלוריות והחלבון שהם צריכים.
האם אתם צריכים את זה בכלל?
עכשיו הגיע הזמן לבדוק – האם אתם צורכים מספיק חלבון מהאוכל בהתאם לצורך של הגוף שלכם? אם התשובה היא לא אז אבקת חלבון היא אופציה לא רעה כ*תוספת* לתזונה היומית: היא בדרך כלל טעימה, זמינה – אפשר לקחת איתכם מנה ורק צריך להוסיף לה מים, ולרוב גם משתלמת ביחס למקורות אחרים ל-25 גרם חלבון כמו קופסת טונה או גביע קוטג'.
אני אישית לא מעריץ גדול של גיינרים, אני חושב שהרבה יותר טוב ומשתלם להכין בבלנדר שייקים עתירי קלוריות מרכיבים שאתם אוהבים ויודעים בדיוק מה יש בפנים, מאשר לשתות גיינר.
למי גיינר כן יכול להיות אופציה טובה? אולי לחיילים שלא מקבלים מספיק אוכל בבסיס, או לשומרי כשרות בטיולים בחו"ל כשאין להם הרבה מה לאכול מסביב, וגם לאנשים בתת משקל חמור, אבל זה כבר מקרה לאנשי מקצוע מנוסים בתחום.
יש עוד הרבה מה לכתוב בנושא, אבל אלו הדברים החשובים לטעמי.